Buszközlekedés – elfogadható vagy elviselhetetlen?

A sorrendet kellene felállítani a városban, eldönteni, mi a fontosabb: a kultúra vagy a városlakók helyi közösségi közlekedése – többek között ilyen véleményeket fogalmaztak meg a Bervában az új buszmenetrendről tartott lakossági fórumon. A lakók szerint március 4-e óta zsúfoltak a buszok, kevés a járat. Az önkormányzat és az Agria Volán viszont úgy látja: a fő kérdés az, hogy van-e járat vagy nincs – nem az, hogy mennyi.

A lakossági fórum elején Rázsi Botond, a városrész képviselője, alpolgármester a Bervába tervezett fejlesztéseket sorolta fel. Közel 30 milliót költenek a városrészre, rendbe tesznek három utcát, a kocsma helyett közösségi ház lesz, fejlesztik a játszóteret, sportparkot terveznek a Bervai út elejére. A tömegközlekedés rendbetételéhez 80 millió forint hiányzik idén. 40 milliót igyekszik megspórolni az átalakításokkal az Agria Volán, 40 millió viszont még így is hiányzik. A hiány oka, hogy negyedével csökkent az állami támogatás, és emelkedett az üzemanyagár.
Rázsi Botond egy újabb rossz hírt is bejelentett: lehetséges, hogy az állam év közben tovább csökkenti a támogatást. Csődhelyzetbe került négy városban a helyi közlekedés, elképzelhető, hogy ezekben a városokban nyár közepére meg is szűnhet a tömegközlekedés.
Ez a menetrend nem az, amit ígért – mondta Rázsi Botond, az elfogadható szintet viszont szerinte megüti. Annak ellenére mondta ezt, hogy tisztában van vele: nagy a zsúfoltság, kevés a busz.
A lakossági fórumon hozzászólók szerint valóban el lehet jutni egyik helyről a másikra, csak olyan zsúfoltság van, hogy nem férnek föl a buszokra. Nehezményezték azt is, hogy este csak óránként közlekedik busz, hétvégén nincs reggel korán járat. Nem jó a csatlakozás, például az 5-ös buszra sokat kell várni, az pedig jelentősen meghosszabbította a menetidőt, hogy a bervai busz a Pásztorvölgyben is tesz egy kört.
Rázsi Botond cáfolta azt a felnémeti – bervai lakóközösség nevében aláírt levelet, amelyben korrupcióval, zsebszerződés kötésével vádolták az önkormányzatot, s az áll benne: a menetrend kidolgozásával titokban egy debreceni céget bíztak meg.
A menetrenddel kapcsolatban több olyan javaslat is felmerült, amit megvalósíthatónak látnak. Az önkormányzat és az Agria Volán várj az ötleteket, ha ezeket összegyűjtötték, újra lakossági fórumokat rendeznek, ahol megbeszélik az új javaslatokat.