Helyi védelem alá vonják a villasort

A város úgy döntött: helyi védelem alá vonja a Deák Ferenc utcai villasort. A díszes villákat a 20. század első évtizedeiben építették, a város előkelő polgárai, ügyvédek, orvosok laktak bennük. A város vezetése úgy gondolja: fontos megőrizni ezeket az értékes épületeket az utókor számára.

Ügyvédek, jogászok, alispánok és orvosok lakták ezeket az épületeket. A Deák Ferenc utcai villák a 20. század első évtizedeiben épültek. Igazi látványosságnak és ritkaságnak számítanak, ezért is határozott úgy a közgyűlés, hogy helyi védelem alá vonják.Az Egri Városszépítő Egyesület már évek óta szeretné ilyen formán is megóvni ezeket az épületeket. A helyi védelem alá vont ingatlanokra ugyanis szigorú szabályok vonatkoznak. Meg kell őrizni ugyanis az építészeti értékeit, átalakítani vagy elbontani pedig csak engedéllyel vagy a védelem megszüntetésével lehet.
A közeljövőben az utca névadójának Deák Ferencnek a mellszobrát is szeretnék felavatni. Ide a református templom előtti zöld területre tervezik felállítani. A szobor 2,7 millió forintba kerül, úgy tervezik, hogy májusban felavatják.