Helybeliek gazdálkodhatnak a BNPI területén

Ünnepélyes keretek között írták alá a nyertes helyi gazdálkodók azokat a 2800 hektárnyi területre vonatkozó haszonbérleti szerződéseket, amelyekre még decemberben írt ki pályázatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A termőföldterületeket korábban a részben olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. bérelte a piaci ár töredékéért, amelyek után több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. Az átadáson Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány hadat üzent a spekulánsoknak és a zsebszerződőknek, a vidékfejlesztési tárca valamennyi nemzeti park esetében felülvizsgálja a korábbi haszonbérleti szerződéseket.

A Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést a Legfelsőbb Bíróság tavaly júniusban nyilvánította jogerős ítéletében semmisnek, miután a társaság a bérelt területek egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét pedig térítés nélkül használta. Ezután döntött úgy a Nemzeti Park igazgatósága, hogy haszonbérleti pályázatokat ír ki a vagyonkezelésében lévő 2800 hektárnyi területre. A 44 meghirdetett birtoktestre 41 pályázótól 149 pályázat érkezett. Az igazgatóság 25 pályázót hirdetett ki nyertesként, akiknek többféle kritériumoknak kellett megfelelniük.
A nyertes gazdálkodókkal ünnepélyes keretek között ma írta alá a haszonbérleti szerződéseket Vidékfejlesztési Minisztériuma Bükki Nemzeti Park igazgatóságán. Szabó Csaba miniszteri biztos hangsúlyozta a 25 bérlőtől azt várják, hogy a térség, így Gelej, Szentistván, Igrici, Mezőcsát környéke ismét fellendül.
Fontos, hogy a magyar termőföldet a helyben élő magyar gazdálkodók műveljék, ezért a vidékfejlesztési tárca úgy döntött valamennyi nemzeti park esetében felülvizsgálja a korábbi haszonbérleti szerződéseket.
Elhangzott: a Bükki Nemzeti Park területén további földek pályázati kiírása várható.