Utolsó téli séta

Egy olyan harangról szólt a Téli séták utolsó meséje, amelynek a hangját nem szoktunk hallani. A Líceum kápolnájának kis harangjáról mesélt Havas-Horváth István. Ezzel fejeződött be a téli városismereti-várostörténeti sorozat, a nyári séták május végén kezdődik.

Egerben sok harang található, a legtöbbjüket a hangjáról felismerjük – kezdte az utolsó Téli séta előadását a sétavezető, Markó Géza. A séta témája viszont egy olyan harang – mondta -, amelynek a hangját kevese hallották, és bizonyos titok övezi.
Havas-Horváth István elmesélte a déli harangszó, az egri harangöntők történetét, harangok funkciójáról is beszélt. Megemlítette, hogy a harangokat ma is élőlénynek tekintik, és ha egy településen több harang van, azokat egymáshoz hangolják. Valuch István szakdolgozatát olvasva ismerkedett meg az egri harangokkal.
A Líceum kisebbik tornyában lévő harangot 1769-ben egri harangöntő mester, Jüstell öntötte, így ez a harang a második legidősebb Egerben. Kenty Szent Jánosnak szentelték, akit 1767-ben avattak szentté. A megrendelő   Schmelczer János kanonok volt.
A Téli séták ezzel a helytörténeti előadással ért véget. Május 29-én fél hatkor kezdődik az Egri séták egrieknek sorozat. Ez lesz a 100. séta.