Agráriskolák találkozója – bort és pálinkát is hoztak

A magyar-magyar kapcsolatokról és az agrárszakképzésről tanácskoztak Egerben a Rákóczi Szövetséghez tartozó, agrár- és vidékfejlesztési szakképzést folytató középiskolák. A mezőgazdasági képzés máshol sem túl népszerű. A konferencián arról beszéltek: vissza kell adni a képzés becsületét, hiszen a vidék egyik megtartó ereje a jól működős agrárium, ehhez pedig minőségi szakképzés kell.

Megkülönböztetett szerepe és jelentősége van a magyar-magyar kapcsolatok továbbfejlesztésében az agrárszakképzésnek, az élelmiszertermelésnek- és feldolgozásnak a Rákóczi Szövetség és Eger városa szerint. Ezért szerveztek háromnapos szakmai – tudományos tanácskozást a Kárpát-medence agrár- és kereskedelmi szakképzést folytató középiskoláinak. Három felvidéki, két erdélyi, egy délvidéki és öt anyaországi középiskola érkezett Egerbe.
A találkozó nemcsak a mezőgazdasági szakképzésről, hanem a magyar-magyar kapcsolatok ápolásáról is szólt.
Habis László Eger polgármestere azt mondta nyitó előadásában: ahhoz, hogy a lakosság megmaradjon vidéken, erőssé kell tenni az agráriumot, ehhez viszont szükség van jó agrárszakképzésre.
A találkozót bor- és pálinkaverseny is kísérte. Iskolák, az intézményekhez kötődő diákok, szülők, tanárok nevezhettek. 48 bort és 30 pálinkát bírált a két bizottság.