Karrierből szolgálat

Köztisztviselők, közalkalmazottak és a közszolgálat dolgozói egyeztethettek szakemberekkel az őket érintő törvényi változásokról a Megyeházán. A szakmai konferencián elhangzott: a jogszabály módosítások nyomán szigorodnak a követelmények a közszolgálati tisztségviselőkkel szemben, de a többlet munkát és nehezedő feladatvégzést nem kompenzálják.

Új időszámítás kezdődik a munka világában – fogalmazott Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Hozzátette: a közszolgálatban már március elseje óta új jogszabály szerint történik a munkáltatás. Július elsejétől azonban hatályba lép az új Munka Törvénykönyve, amely újabb feladatokat gördít a közfeladatot ellátók elé. Az érdekvédelmi szakszervezet ezért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával szakmai fórumokat szervez az érintetteknek, az ország több pontján.
Fehér József kiemelte: tarthatatlan, hogy 2008 óta nem volt bérfejlesztés a közszolgálatban. Ma már 20%-os a reálkereset csökkenése. Az új Munka Törvénykönyve a közigazgatásban dolgozókat teljes egészében érinti, de a közalkalmazotti réteg számára is hoz majd változásokat.
A szakmai egyeztetésen szó esett még a járási rendszer és ezzel együtt a járási hivatalok kialakításával járó feladatokról is. A konferencián közel 100-an vettek részt.