Jatagánok és handzsárok

Megnyílt a Történeti Tárházban a Jatagánok és handzsárok az Oszmán Birodalomban kiállítás. Ahogy a megnyitón is elhangozott: minden tavasszal valami újdonságot mutatnak be az állandóan ott lévő anyag mellett.

A budapesti Oszmánia gyűjteményből kapta kölcsön a Történeti Tárház a tárgyakat Vígh István történész segítségével – mondta a kiállítás megnyitóján Tóth Sándor történész. XVI. – XIX. századi fegyvereket, imaszőnyeget, az Oszmán Birodalmat ábrázoló térképet, metszetet állítottak ki. Vígh István azt mondja: két különleges fegyver, a jatagán és a handzsár játssza a főszerepet. Van egy mondás, mely szerint az Oszmán Birodalmat szablyával teremtették, jatagánnal bukták el. A megnyitón a két kiállított fegyver közti különbséget is megtudtuk: a jatagán hosszú, egyélű kés, a handzsár egy ókori eredetű kétélű tőr.

Olyan értékeket tud bemutatni a Történeti Tárház, amely mindenkinek hasznos – mondta megnyitójában Várkonyi György Olivér, az EVAT Zrt. vezérigazgatója. Megígérte, hogy a kiállítás a jövőben is megújul. Az iskolák felé is nyitni szeretnének, hogy a tanárok, diákok is megismerjék azt az anyagot és a hozzá kapcsolódó tudást, ami itt, a Történeti Tárházban összegyűlt.
Az Oszmán Birodalom relikviái év végéig láthatók a Történeti Tárházban.