Leégett a Nagymező

Ötven hektáron égett az aljnövényzet hétfőn a Bükkben, ebből 12 hektár fokozottan védett terület. A Bükki Nemzeti Park becslése szerint csak a védett növényállományban 1,2 milliárd forint értékű kár keletkezett. A nemzeti park feljelentést tett ismeretlen tettes ellen természetkárosítás miatt. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják.

Nemcsak ez a fokozottan védett növény esett áldozatul a tűznek, szinte minden növény és virág elpusztult a Bükk-fennsík ezen részén. Több mint ötven hektáron égett az erdő és a mező hétfőn Répáshuta fölött, ebből 12 hektár fokozottan védett terület.A tűzoltók és a Bükki Nemzeti Park természetőrei azonnal a területre siettek a tűz láttán. A szárazság miatt azonban gyorsan terjedtek a lángok, csak nehezen tudták megfékezni a tüzet. A tűzoltók 5 óra alatt oltották el a lángokat. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják, de a kár miatt a Bükki Nemzeti Park feljelentést tett.
Az utóbbi hetekben számtalan tűzhöz vonultak a tűzoltók országszerte. Volt ahol lakóházakat, üdülőket veszélyeztettek a lángok. A nagy szárazság miatt tűzgyújtási tilalom van az ország minden részén, még egy eldobott cigarettacsikk is hatalmas károkat okozhat.