Helyükre kerültek a számlapok

Még nem jár, de a helyén van – legalábbis a számlapok már a Bazilika tornyába kerültek. Az óraszerkezetet valószínűleg ezen a héten szerelik be.

Kétméteres átmérőjű számlapok, csak a nagymutató maga néhány centi híján egy méter. A járókelők is megálltak, fényképeket készítettek a beemelésről – vagy magukat fotóztatták le a számlapokkal. A számlapokból hat készült, a Bazilika két tornyában ezek fogják mutatni a pontos időt. Két évvel ezelőtt elromlott az előző óra, a cserére viszont nem volt azonnal pénz. A felújításhoz szükséges 2,5 millió forintot adományokból és egy jótékonysági koncert bevételéből gyűjtötték össze. Két hete szerelték le a régi szerkezetet és a számlapokat. Most hat új, alumíniumból készült számlapot emeltek a helyére, kötélen 35 méteres magasságba húzták fel.
A harminc centis számokat külön készítették, kivágták, majd 24 karátos arannyal vonták be. Ugyancsak arany bevonatot kaptak a mutatók. A hajtószerkezet már elkészült, ezen a héten az is a helyére kerül. Ez a frankfurti rádióadóval közvetlen kapcsolatban van, automatikusan átállítja magát a téli és a nyári időszámításkor, ráadásul minden órában, és félnaponta is ellenőrzi saját magát, ha nem pontosan jár, igazodik. Az idő múlását negyedóránként egy kisebb harang jelzi majd, a nagyobb óránként kondul meg.