TIGÁZ kontra fogyasztó

Néhány napja már megjelent a szolgáltató, hogy kikapcsolja a gázt egy két gyermeket nevelő kerecsendi nőnél. Az ügy lassan egy éve húzódik, az asszony vitatja az akkor mért kb. 2500 köbméteres túlfogyasztást, szerinte a vizsgálatok még nem zárultak le, és mivel folyamatban lévő ügyről van szó, a szolgáltató nem kötheti őt le a vezetékről. Márciusban két levelet is írt a TIGÁZ-nak, műszaki dokumentációt is kért – egyelőre hiába. A TIGÁZ azt állítja: a vizsgálatokat a panaszos akadályozta, a számlák pedig lejártak.

Nagyjából. 400 ezer forintot követel a TIGÁZ Barta Mariannán. A kerecsendi nő azt meséli, tavaly tavasszal szereltek fel nála új gázórát,amely már reálisan mér.
Tavaly viszont – a régi mérő szerint – egy hónap alatt 2500 köbméter gáz fogyott. Ezt vitatja a kerecsendi nő, a TIGÁZ-hoz fordult, az óráját leszerelték. A helyszínen készült jegyzőkönyvben az áll: szabálytalan vételezés nem történt.  Eddig a fogyasztó és a szolgáltató története megegyezik. Marianna azt állítja, hogy mérőpontossági és szerkezeti vizsgálatot kért, a TIGÁZ azt, hogy csak az előbbit. A kerecsendi nő szerint az első vizsgálatnál már látszott, hogy a doboz, amelyikben az óra van, sérült. Megrendelték a mérő szerkezeti vizsgálatát is – egy újabb helyen. A doboz ekkor is sérül volt – állítja Marianna, kérte, hogy ezt vegyék jegyzőkönyvbe. Jegyzőkönyvet nem kapott, a hatóság végül nem végezte el a vizsgálatot, azt állították: a panaszos akadályozta ezt meg.  A TIGÁZ-tól kapott tájékoztatás szerint a doboz sértetlen volt.
A kerecsendi nő már fél a hatóságoktól, tisztességtelennek és törvénysértőnek tartja az eljárást:
Egy éve húzódik az ügyem, ez idegileg eléggé megvisel már. Nem tudom, mit tehetnék, de mivel sérülten szállították le a gázmérő dobozát a vizsgálatokra, benne a gázmérővel, ezért nem került sor a vizsgálatokra. Nem pedig azért – és ezt határozottan visszautasítom a mérésügyi hatóság és a TIGÁZ részéről-, mertén akadályoztattam volna a vizsgálatot.
Marianna a fogyasztóvédelemhez is fordult, ez kisebb bírságot szabott ki a szolgáltatóra, a TIGÁZ fellebbezett, a másodfokú határozatra várnak. Közben a szolgáltató már lezártnak tekinti az ügyet, azt mondják: a panaszos akadályozta a vizsgálatot, így a leszerelt mérőt hitelesnek kell tekinteni.
Társaságunk a számlákat elfogadottnak tekinti. Az 1991. évi XLV. törvény 13§ (3) bekezdése értelmében a hitelesített mérőeszközt – az ellenkező bizonyításig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája – nyilatkozta a TIGÁZ sajtószóvivője, Száraz Gábor a TV Egernek.
Marianna hajlandó lenne kifizetni a számlát; azt mondja: vegyék alapul az éves átlagfogyasztását, készüljön korrekciós számla.