Kálvária-könyvbemutató

Göncz László lendvai író, költő, történész, politikus Kálvária című regényével ismerkedhetett meg a történelmet és irodalmat kedvelő közönség Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban. A szerző a második világháború alatti, sok szempontból ellentmondásos történelmi időszakot helyezi a cselekmény középpontjába, a szépírás eszközeivel állít emléket a délvidéki magyar mártíroknak.

Hetven éve nem született a Délvidéken a második világháború történéseit megörökítő irodalmi alkotás. Az itt élő magyarság megpróbáltatásairól, szenvedéseiről szólni hosszú ideig nem lehetett. Göncz László legújabb alkotása ezért hiánypótló. Kálvária című könyvével végre megszületett a szlovéniai, a muravidéki magyar és nem magyar mártírok regénye, amely nem csak a hatalomváltások okozta megpróbáltatások, a történelmi események tényszerű és élményszerű ábrázolásával, hanem egy tragikus szerelmi történeten keresztül mutatja be azokat a nehéz éveket, amikor az emberség, a jóság, a szeretet diadalához mártírokra volt szükség.
A szerző a kötet kapcsán elmondta: történészként az elmúlt évek során rengeteg életút-interjút készített a korszak még élő szemtanúival, regényéhez ezen visszaemlékezéseket is felhasználta. Ilyen szempontból a mű minden egyes mondata megtörtént eseményeken alapul, ám a cselekmény fonalát szabadon alakította. Az alkotás három és fél év alatt készült el, amelyet elsősorban a fiataloknak ajánl.
A bensőséges hangulatú könyvbemutatón a szerzőt dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész méltatta. Elmondta: Dr. Göncz László a lendvai magyarságot képviselő politikus is, aki a 20. századi muravidék történetének avatott ismerője, és több történeti írása is megjelent már e vidékről. Kálvária című regénye igazán hiteles és lebilincselő mű lett, amely különösen lélekemelő olvasmány nagyböjt idején.