Passiójáték a színházban

Idén először várja a nézőket a Gárdonyi Géza Színház, hogy közösen hangolódjanak rá a húsvétra. A társulat március 23-án mutatja be a Csíksomlyói passiót, amelyet az alkotók a Nagyhét felvezetésének szánnak.

A Gárdonyi Géza színház márciusi bemutatóját Dér András rendezi, aki úgy fogalmazott: Jézus szenvedéstörténete és kereszthalála nem múltba vesző történelmi legenda, hanem élő misztikus probléma, mely a modern ember számára aktuális kérdéseket vet fel. Az értékek relativizálódása, a korrupció, a hatalmi gőgből fakadó törvények fölé emelkedés kérdéseit állítja szembe a szeretet parancsával. Jézus egyszerre volt hagyománytisztelő és haladó gondolkodású, modern kifejezéssel élve konzervatív és liberális- vallja a rendező. Az egri bemutató különlegessége, hogy az előadásban eredeti csíksomlyói szövegek hangzanak el, sok olyan, ami sem nyomtatásban, sem színpadon nem jelent még meg. A szövegkönyv alapjául egy XVIII. századi ferences szerzetes írásai szolgáltak. Vannak benne klasszikus passiójáték- elemek, visszanyúlik az európai középkori misztériumjátékhoz, allegóriákat, moralitásokat tartalmaz és belevettek előképeket az Ószövetségből is.A szereposztás sem mindennapi, az előadásban fellép Herczeg Flóra, az egri Gajdos Népzenei Együttes, a Csík zenekar is.
Jézus szerepét Nagy Péter színművész formálja meg. A Csíksomlyói passió című előadást március 23-án este hét órakor mutatja be az egri társulat.