Erdőt telepítenek Egerben

Két és fél hektáron kezdődött meg az erdőtelepítés Eger külterületén a Pajdos-dűlőben. A város önkormányzata 14 ezer eurós támogatást kapott a telepítésre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól. Tájjellegű, őshonos fafajták kerülnek a földbe, tölgyet és ezüstjuhart ültetnek.

„A mögöttünk lévő terület egy 3,8 hektár nagyságú ingatlanrész, amelyből 2,6 hektárra telepítünk most erdőt„ – mondja Serfőző János mezőgazdasági ügyintéző.
Évek óta parlagon hever ez a több hektáros terület Eger határában. Mezőgazdasági művelésre nem alkalmas, ezért most erdőt telepít ide az önkormányzat. Harminc ezer tölgyfa csemetét és ezüstjuhart ültetnek a földbe. „Az ékásót teljesen le kell nyomni a taposójáig, mert úgy lesz meg a mélysége a csemetének. Tömöríteni kell, hogy minél jobban tudjon táplálkozni. Ebbe a területbe kétfajta csemetét ültetünk, tölgyet és ezüstjuhart” – mondta Nagy Kálmán a munkafolyamat irányítója.
A munkát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 14 ezer euróval támogatta.
„Az elsődleges kivitel ami most mögöttünk megvalósul a csemeték telepítése és azt követően a tizenöt éves ápolás. Összességében körülbelül 20-25 ezer eurós befektetés lesz” – tette hozzá Serfőző János.
A város 2007-ben indította az erdőtelepítési programot, eddig több ütemben majdnem húsz hektáros területre ültettek fákat. A későbbiekben újabb öt hektárnyi területet szeretnének erdősíteni Eger határában.