A magyarok Istenére – kiállítás nyílt a várban

A nemzeti ünnephez kapcsolódva A magyarok Istenére esküszünk címmel nyílt kiállítás a várban. A forradalom és szabadságharc idejéből származó relikviákat mutatnak be. Az időszaki kiállítás anyaga több magángyűjtőtől, jelentős része azonban Máday Norbert gyűjteményből származik.

Egy közös cél fogta össze az embereket 1848-ban, mindenkinek az volt a célja, hogy az idegen elnyomás ellen felemeljék a szavukat, és egyesítsék a nemzetet egy szebb jövő érdekében – kezdte a kiállításmegnyitót Nemesné Kis Tímea, a vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese. A forradalomra emlékezve a várban A magyarok Istenére címmel nyílt kiállítás.
Sós István alpolgármester a kiállítás törzsanyagát adó Máday Norbertről azt mondta: hazaszeretete példát mutathat, ez a ritka és értékes kiállítás is hazaszeretetből fakad.
A szabadságharc után a közönséges tárgyak a nemzet szemében nemcsak jelképpé, hanem egyenesen ereklyévé váltak – mondta Kottra Györgyi, a Hadtörténeti Múzeum történésze. Máday Norbert, a gyűjtő tudományos igénnyel dolgozza fel a tárgyait, és szereti is bemutatni a gyűjteményét. Azáltal, hogy bemutatja, közelebb kerül a forradalom és szabadságharc időszaka a nézőkhöz.
Máday Norbert szerint nem a szokásos 48-as lózungok, a tárgyak fontosak, hanem a magyarok kincse. Mi holtunkban is úgy zuhanunk a kokárdánkra, hogy testünkkel védjük – fogalmazott.
A Magyarok Istenére esküszünk” című kiállítás május 20-áig látható a gótikus palota kiállítótermében.