“Enyhül a szigor” az önkormányzatok érdekében

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság alelnökeként, vezérszónoki szerepben szólalt fel hétfőn a Parlamentben Habis László egri polgármester, országgyűlési képviselő az „Egyes közpénzügyi tárgyú törvényeknek az államháztartás önkormányzati alrendszerét érintő módosításáról, és azok más törvénnyel való összhangjának biztosításáról” szóló törvényjavaslat vitájában.

Eger első embere elmondta: a jelenlegi, igen rigorózus jogszabályhoz képest a mostani módosítással rugalmasabbá válik a költségvetés módosításának szabályozása. Az Országgyűlés asztalára most olyan anyag került, amely pontosítja, hogy év közben milyen módszerekkel lehet költségvetés-módosítást végrehajtani.
Habis László kifejtette: az önkormányzatok jelentős része idén is működési hiánnyal számol, (Eger ebben a tekintetben kivétel). Ezzel ebben az évben még tervezhettek a helyi vezetők, ám a finanszírozáshoz szükséges hitelek felvétele jogszabályi korlátba ütközött. A javasolt módosítás megteremti a 2012. évi működési hiány finanszírozásának lehetőségét.
EGER polgármestere példaként említette azt is, hogy a helyhatóságok 2012. január 1-jétől csak az önkormányzat számlavezető bankjánál helyezhettek el betétet, ám a mostani módosítással lehetővé válik az, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosítását megversenyeztessék az önkormányzatok.
Az Államháztartási törvény változtatásával a honatyák sok ponton módosítanak a korábbi, rendkívüli intézkedéseken. Olyan változtatásokról szavaznak a képviselők, melyek nyomán könnyebbé válik az önkormányzatok gazdálkodásának szervezése, néhány, a mai helyzetben nehézséget jelentő eljárásmódon pontosítanak a jogszabály módosításával.