Felújítják a Bazilika toronyóráit

Húsvét után már bátran igazíthatjuk óráinkat az egri főszékesegyház toronyórájához, megkezdődött ugyanis a régi időmérő szerkezet kicserélése. Az új óra rádióvezérlésű lesz, automatikusan átáll majd a nyári és téli időszámításra, és rendszeresen ellenőrzi is önmagát. A munkálatokat szombaton reggel kezdték el a kivitelező cég szakemberei, a régi, fából készült számlapokat elszállították, jelenleg az új óra elkészítésén dolgoznak. A teljes beruházás 2, 5 millió forintba kerül.

Már évek óta rosszul jár a Bazilika toronyórája. A szerkezet mára szinte teljesen elhasználódott, alkatrészei megkoptak, ezért minden égtáj felé más-más időt mutatott. Az egyházközség hosszú ideje tervezi a teljes felújítást, ám az igen költséges beavatkozáshoz idáig nem állt rendelkezésre a szükséges forrás.
A kivitelezést egy füzesabonyi cég végzi, a munkálatok során kicserélik az óraszámlapokat és a hajtóművet. Az új óra a legmodernebb, rádióvezérlésű szerkezet lesz.
Egy kisebb harang negyedóránként jelez majd, egy nagyobb pedig óránként kondul meg. Az új számlapok fémből készülnek, matt fekete alapszínt kapnak, a számok pedig aranyozottak lesznek. A mutatók a műemlékvédelem kérésére megmaradnak, tisztítás, festés, aranyozás után kerülnek vissza helyükre-tette hozzá Bukta András.
A szakemberek a tervek szerint néhány hét alatt végeznek a toronyóra rekonstrukciójával, amelyhez továbbra is várják az anyagi támogatást.