Pinceomlások Egerben

Egy elfeledett pince omlása miatt kellett lezárni Egerben a Mlinkó Mátyás utca bizonyos szakaszát. A pinceveszély elhárítása sürgős beavatkozást igényel, mivel az omlás veszélyezteti a közutat, az utca közműveit, lakóépületeit. A helyreállítási munkára vis maior pályázatot nyújtott be az egri önkormányzat.

Egerben szinte kivétel nélkül minden évben történik két-három váratlan pincebeszakadás vagy partfalomlás, általában a téli hóolvadásokat vagy az őszi csapadékos időjárást követően. Március elején a Bocskai utca 16. szám előtt szakadt be egy pinceüreg, januárban pedig a Mlinkó Mátyás utca egy szakaszát kellett lezárni, miután az aszfalt beszakadt egy 130 köbméteres elfeledett pince fölött. A közlekedés életveszélyessé vált, a gáz- és vízvezeték a levegőben lóg. Mivel a kár közterületen történt, az önkormányzat vis maior pályázatot nyújtott be a helyreállításra.
A pinceveszély elhárítása sürgős beavatkozást igényel, mivel az omlás veszélyezteti a közutat, a Mlinkó utca közműveit, lakóépületeit. Az egyik lakó azt mondja már régóta tudott, hogy a házak alatt pincék találhatók.
Az önkormányzat szakemberei azt ígérik kérvényezni fogják a veszély elhárítási munkák mielőbbi elvégzését, valamint a közút mielőbbi helyreállítását. A Mlinkó utcai pincebeszakadás helyreállítása egy-két hónapon belül indulhat el.
Megtudtuk azt is, évente legalább 10 hasonló beszakadás miatt kérik az önkormányzat segítségét, a szakemberek még megbecsülni sem tudják Egerben hol és milyen hosszú pincejáratok húzódnak a föld alatt. Ráadásul megelőzésre nincs állami forrás, csak helyreállításra.
Gondot jelent az is, hogy a vis maior pályázat csak kifejezetten önkormányzati ingatlanokra vonatkozik. A városvezetés folyamatosan keresi a megoldást, hogy a magántulajdonok esetében is biztosított legyen az állami támogatás. Ehhez azonban kormányzati szándék is szükséges.