A játék éve Egerben

Múzeum és játékhagyomány, továbbélő játékkultúra címmel szerveztek szakmai konferenciát a Dobó-bástyában. A két napos, március 8-án és 9-én zajló rendezvényen a hazai játékkultúrát elevenítik föl a program előadói. A résztvevők megismerhetik a magyarországi játékgyűjteményeket és azok kulturális értékét.

2012 kiemelkedő év Eger és a játék kapcsolatában. Ebben az esztendőben emlékezünk ugyanis a 100 éve született Faragó Lóránt egri játékgyűjtőre, kinek több mint 2000 darabos gyűjteménye 1985 óta a Dobó István Vármúzeum gyűjteményét gazdagítja. Az emlékévhez kapcsolódva a vármúzeum országos játékkonferenciát szervezett.
A két napos konferencián számos előadást hallhatnak a résztvevők, melyek a magyarországi játékkultúra bemutatására és továbbörökítésére helyezik a hangsúlyt.
Mintegy 26 szakember vesz részt az eseményen, akik előadásaikkal a játékmúzeumok és játékgyűjtemények értékeinek bemutatásával szeretnék a muzeológia ezen területére irányítani a figyelmet. A szakmai programon szó lesz többek között a hazai játékkiállítások gyermekkultúrában betöltött szerepéről, a tradicionális népi technikákról és a játékkultúra továbbörökítésének lehetőségeiről is.