Környezetvédelmi termékdíj másképp

A környezetvédelmi termékdíj változásairól szerveztek szakmai fórumot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A január elsején életbe lépett törvénymódosítás főként a nyomdákat érinti. A kamarai rendezvényen, az érintettek szakemberektől kérhettek segítséget az új rendszerre történő átálláshoz.

Környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni az egyéb kőolajtermékek, a gumiabroncs, az akkumulátor, a csomagolóeszközök, a reklámhordozó papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezések importja, belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után. A termékdíjat érintő törvényi módosítás január elsején lépett életbe.
A törvénymódosítás nyomán megváltozott a csomagolás megnevezése és tartalma is. Ezentúl csomagolószerről beszélhetünk, amely a csomagolóeszközöket és az egyéb csomagolószereket foglalja magában. A kötelezetti körben történő változások a csomagolószer és a reklámhordozó papírok
gyártóit/forgalmazóit érintik.
A termékdíjfizetés kötelezettje 2012-től az első belföldi forgalomba hozó, illetve a saját célú felhasználó. Reklámhordozó papírok esetében a díj korábban a termék megrendelőit terhelte, januártól viszont a nyomdákat.
A Környezetvédelmi termékdíj bár kis adónemnek tűnik, Magyarországon szinte minden vállalkozás érintett benne. A díj célja, hogy a termékek előállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti károk megelőzéséhez, csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen. A környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el.