Agrárkamara Téli Egyetem

A Heves Megyei Agrárkamara idei kétnapos Téli Egyetem előadássorozatán a kormányhivatalhoz tartozó, agráriumhoz kapcsolódó szakigazgatási szervek vezetői, illetve az Agrárkamara tanácsadói hálózatának munkatársai tájékoztatták a gazdálkodókat. Mint elhangzott, az agrárium megújítását, hatékonyabbá tételét a túlzó szabályozások leépítésével lehet elérni. A kormány célja egy segítő agrárigazgatás létrehozása.

A megnyitón Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott az agrárium megújítását célzó Darányi Ignác Tervről beszélt, amellyel megpróbálják az összes erőforrást a vidékfejlesztés szolgálatába állítani. Hatékonyabbá és egyszerűbbé kell tenni a rendszert, például a gázolaj jövedéki adó visszatérítésnél, vagy a fagykár kifizetéseknél.
– A földalapú támogatás az rendkívül nagy összeget jelent és nagyon sok gazdálkodón segít, de a mai túlszabályozottsága ellenére még mindig vissza lehet élni vele – mondta ezzel kapcsolatban Horváth László megyei kormánymegbízott.
A várható változások mellett a tavaly ősszel véget ért határszemle Heves megyei eredményeiről is hallhattak összefoglalót a résztvevők, de az idei kilátások is szóba kerültek.
– Várni kell még egy kis meleget, egy kis esőt. A mostani időjárás egyetlen egy dolognak kedvez, a tavaszi fejtrágyázásnak, mert hiszen meg van fagyva a talaj, nem tapossuk agyon és a fagyott talajon tudunk dolgozni – nyilatkozta Kovács Kálmán Hatvan térségi gazdálkodó.
A második nap a Heves Megyei Agrárkamara tanácsadói hálózata tartott előadásokat a gazdálkodóknak. Újdonság, hogy az egységes területalapú támogatási kérelmeket idén már két héttel korábban, március elejétől lehet benyújtani. A monitoring adatszolgáltatás március 12-ig kötelező azon gazdálkodóknak, akik a korábbi esztendőkben valamilyen támogatási jogcímet igényeltek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.