Aszály a földeken

Az őszi és a téli csapadékhiány, majd a februári fagy különösen a repcében, de az őszi búzában is milliárdos károkat okozott az országban. Heves megyében a 16 ezer hektárnyi repcéből már ősszel 3500 hektárt újra vetettek. A szakemberek szerint 300-400 milliméter csapadék hiányzik a földből. A kárenyhítési alapban már nem csak a gazdasági társaságok, vállalkozások kötelezettek részt venni, hanem – területnagyság függvényében – az őstermelők is.

– Itt öt-tíz centiként kellene hogy legyen repce, most itt egy négyzetméteren van egy, és több nincs.
Szeptember első hetében néz ki így a repce. Hidy László fiatal gazdálkodó Maklár határában 8,5 hektáros területen vetett ősszel repcét. Március elején a hó alól előbukkanó növénynek már bokáig kellene érnie. Számítása szerint körülbelül 10 millió forint a vesztesége. Heves megyében minden őszi kultúra megsínylette a csapadékhiányos őszt. Kárenyhítéssel kapcsolatban az aszály tekintetében a jogszabály változatlan
– Míg a többi kárnemnél a gazdának a bejelentése nélkül nem fog működni a kárenyhítés , úgy az aszálynál a miniszter úr bejelentését követően tekinthető egy-egy terület aszály sújtotta területnek – nyilatkozta Bocsi Csaba a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kifizetéseivel kapcsolatos kötelezettségvállalások teljesítése érdekében viszont ezeknek a gazdáknak is élniük kell a vis maior bejelentési kötelezettségükkel azért, hogy az egyéb jogcímeknél a kifizetésektől ne maradjanak el. A törvény hatályánál fogva már nem csak a gazdasági társaságok, vállalkozások kötelezettek a kárenyhítési alapban részt venni, hanem – területnagyság függvényében – az őstermelők is.