Hungarian Para Open

A Magyar Paralimpiai Bizottság által szervezett Hungarian Open nemzetközi asztalitenisz versenyre 21 országból több mint száz nevezés érkezett. Bár a londoni paralimpiára – kevés kivétellel – már elkeltek a kvóták, az itt szerezhető világranglista pontokkal még lehet javítani az olimpiai versenyek előtti pozíción, ami a sorsolásnál jelenthet előnyt.

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a város együttműködése értelmében Eger városa, mint paralimpiai centrum, idén is több versenyt rendez. A felek kölcsönös megelégedésére folytatódik ez az együttműködés – mondta a megnyitón Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere.
Az elmúlt évhez hasonlóan a sort az asztaliteniszezők nyitják. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a megnyitón kiemelte, azzal, hogy a paralimpiai sportolók mellett az enyhén értelmi fogyatékosok is helyet kaptak ezen az eseményen, így a világ egyik legnagyobb versenyének mondhatjuk az egri viadalt, amelyen összesen 28 magyar sportoló indult. Most is két helyszínen, a hotelben és a körcsarnokban állították fel az asztalokat.
A paraasztaliteniszben a játékosokat sérültségüktől függően tíz kategóriába sorolják: egytől ötig a kerekesszékeseket, hattól tízig pedig az állva játszókat. A tizenegyedik kategória most az enyhén értelmi fogyatékos sportolókat jelenti. Bár a londoni paralimpiára – kevés kivétellel – már elkeltek a kvóták, az itt szerezhető világranglista pontokkal még lehet javítani az olimpiai versenyek előtti pozíción, ami a sorsolásnál jelenthet előnyt.