Színházak működtetése

Önálló önkormányzati költségvetési intézményként működik április 1-jétől az egri Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház – döntött a város közgyűlése februári ülésén. A könyvviteli és az adminisztrációs feladatok ellátásával az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményét (EKVI-t) bízta majd meg a grémium. Idén a teátrum működéséhez 51 millió forintot biztosít a város, a bábszínház fenntartásához pedig az állammal együtt 17 milliót adnak.

A város 2012-től működtetési megállapodást köt a két színházzal, amely rögzíti az intézményi feladatokat és a fenntartói kötelezettségvállalást. Az új fenntartó szükségesnek tartja az intézmények létszám-racionalizálását a művészeti, illetve a gazdasági és igazgatási területen egyaránt.
Blaskó Balázs igazgató híradónknak elmondta: a gazdasági nehézségek ellenére igyekeznek megfelelni a fenntartói elvárásoknak. Több költségtakarékos intézkedést terveznek. Elmondta azt is, hogy a színház 2011. január 1. és 2012. március 31. közötti gazdálkodását független könyvvizsgáló tekinti majd át.
A színházigazgatóknak a március végén hatályba lépő új előadó-művészeti törvény is komoly fejtörést okoz. A teátrumoknak ugyanis meghatározott szakmai kritériumoknak kell megfelelniük, hogy állami támogatáshoz jussanak. Ilyen például a művészi állomány racionalizálása is, melynek érdekében a polgármesteri hivatal gazdasági irodája és a Harlekin Bábszínház igazgatója részletes javaslatot készít.
A közalkalmazotti jogviszonyok megszüntetéséhez szükséges fedezetet, maximum 5, 9 millió forintot a város biztosítja.