Közlekedési Klub

Az elmúlt év baleseti statisztikájáról és a közigazgatási hatósági eljárásokkal kapcsolatos változásokról tartottak tájékoztatót a Közlekedési Klub keddi ülésén. A rendezvényen elhangzott: a Közlekedés Tudományi Egyesület ezüstjelvényt adományozott Meggyesfalvi Tamás rendőr-alezredesnek magas színvonalú munkájáért.

Kismértékben romlott a baleseti statisztika Heves megyében az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Tavaly öttel több volt a személyi sérüléssel járó balesetek száma, mint 2010-ben. Sikerként könyvelhető el a balesetek súlyossági fokának csökkentése, kevesebben vesztették életüket, illetve sérültek meg súlyosan közúti balesetben. Az ittasan okozott balesetek száma 60-ról 47-re mérséklődött. A leggyakoribb baleseti ok továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi szabályok megsértése.
A Közlekedési Klub ülésén szó esett arról is, hogy április 15-től új szabálysértési törvény lép életbe, a szabályszegők minden eddiginél szigorúbb büntetésekre számíthatnak.
Április 15-től jelentős különbségek lesznek a helyszíni, valamint a később befizethető bírságok tételei között, például, ha valaki nem tartja be az előzés szabályait, a helyszíni bírság összege 30 ezer forint, ha későbbi fizeti be a járművezető 70 ezer forintja bánja. Aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással sújtható, ugyanakkor a pénzbírság közérdekű munkával is megváltható lesz.