Veszélyes italok

Egy jogszabály a jövőben megtiltaná a kiskorúaknak, hogy energiaitalt vásároljanak. Tavaly adatgyűjtés indult, amely az ezekkel a készítményekkel kapcsolatos káros hatásokat vizsgálta. Az ÁNTSZ emellett kérdőívvel igyekszik a fiatalok konkrét fogyasztási szokásait felderíteni. Ezen kutatások eredménye alapján a szakemberek mérlegelni tudják, hogy szükséges-e a jogszabály módosítás.

Egyre nagyobb problémává növi ki magát a fiatalok alkoholfogyasztása. A hétvégi bulik alkalmával számtalanszor előfordul, hogy a tinédzserek átlépik azt a bizonyos határt. Egy-egy ilyen buli után, nem egyszer előfordul, hogy alkoholmérgezéssel kerülnek kórházba a tinédzserek – mondta dr. Szigethy Anna, addiktológus főorvos. A kiszolgáló egységeket rendszeresen ellenőrzi a rendőrség, illetve az Adó- és Vámhivatal, de a fiatalok megtalálják a kiskapukat.
A másik nagy problémát az energiaitalok mértéktelen fogyasztása okozza az utóbbi időben. Ezek a termékek már az általános iskolás gyerekek számára is könnyen elérhetőek. A jelenlegi szabályozás szerint az energiaitalok árusíthatóságában nincs életkori határ. 2011-ben adatgyűjtés indult, amely az ezekkel a készítményekkel kapcsolatba hozható káros hatásokat rögzíti.
A tisztiorvos hozzátette: az energiaitalok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva károsítják a fiatal szervezetet. Két legfontosabb összetevőjük a cukor és a koffein. Emellett számos egyéb összetevőt is tartalmaznak – ilyen például a taurin-, melyek esetenként fokozzák a koffein hatását. Ezek a kölcsönhatások tovább befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben, gyógyszerrel, vagy alkohollal együtt fogyasztják.