Áldozat az áldozatokért

Kétszáz önkéntes, három pszichológus és egy éjjel-nappal hívható diszpécservonal segíti a bűncselekmények áldozatait. Az Áldozatsegítő Szolgálat már 2006 óta működik, de tavaly a Tett – program az áldozatokért és a tettesekért bűnmegelőzési projekt részeként újabb szolgáltatásokkal bővült.

Az Áldozatsegítő Szolgálathoz bűncselekmények áldozatai, tettesek és sértettek hozzátartozói, illetve szemtanúk fordulhatnak lelki, anyagi és jogi segítségért, tanácsért. Ehhez kapcsolódóan működik egy éjjel-nappal, ingyenesen hívható áldozatsegítő vonal, ahol a diszpécserszolgálat munkatársai tájékoztatják a sértetteket jogi lehetőségeikről, mint például kárenyhítés és pénzügyi segély. A segélyvonal kialakításával szinte egy időben elkezdődött az önkéntes hálózat kiépítése is.
Heves megyében 21 önkéntes segíti az Áldozatsegítő Szolgálat munkáját. Az elmúlt alig egy évben megyénkben több mint 40 esetben tudtak érdemi segítséget nyújtani a szolgálat munkatársai az áldozatoknak.
A szolgálat munkáját május óta pszichológus is segíti, aki szükség és igény esetén terápiás csoportokban, vagy egyénileg foglalkoznak az áldozatokkal. Az áldozatsegítő munkatársai elmondták: megyénkben eddig 34-en kérték a pszichológus segítségét. Az esetek többségében olyan nők jelentkeznek náluk, akik családon belüli erőszak áldozataivá váltak, illetve gyakran kérnek segítséget idősek is, akiknek megrendült a bizalma az emberekben.
Az Áldozatsegítő Szolgálat munkája rendkívül sokrétű, a bűnmegelőzés területén is fontos szerepük lehet. A hivatal munkatársai ugyanis gyakran személyesen is ellátogatnak a segítséget kérőkhöz és ha szükségét látják értesítik az illetékes szerveket.
Az áldozatok hétfőtől-csütörtökig kereshetik föl a szolgálat irodáját, a Barkóczy utca 7 szám alatt, vagy a nap huszonnégy órájában hívhatják a 06-80/225-225-ös telefonszámot.