Polgármesteri fórum

Az új önkormányzati törvény változásairól és a járási rendszer kialakításáról szervezett szakmai konferencia-sorozatot a Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szakmai fórum Heves megyei állomása Egerszalók volt, ahol megyénk több mint 70 polgármestere vett részt.

Mi lesz a kistelepülésekkel? Hogyan valósul meg az általános művelődési központot üzemeltető településeknél az iskolák állami tulajdonba helyezése? Hogyan zajlik majd a feladatfinanszírozás? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek föl a Heves megyei polgármesteri fórumon. A konzultáció témája ugyanis, az új önkormányzati törvény és a járási rendszer kialakítása volt.
A szaktárca az országban 168 járás és 7 fővárosi körzet kialakítását tervezi. A húsz megyei és a 2013 januárjában létrejövő mintegy százhetvenöt járási kormányhivatal feladata a helyben adódó állami feladatok hatékony elvégzése lesz. Heves megyében 7 járást alakítanak ki, Eger, Heves, Bélapátfalva, Füzesabony,Gyöngyös, Hatvan és Pétervására székhelyekkel.
A járási rendszer kialakításával az állam közelebb kerül az állampolgárokhoz – mondta dr. Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Az ügyintézés helye is közelebb kerül az emberekhez. A jelenlegi kormányablakok és okmányirodák mellett újak is nyílnak majd. Jövő év elejétől tehát a jelenleginél több kormányablak szolgálja ki a lakosságot, ahol az átlagos ügyek szinte mindegyike elintézhető lesz majd – tette hozzá.