I. Transzbükki átkelés

Már a meghirdetés után két nappal betelt a 25 fős létszám az I. Transzbükki átkelésre, amit a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szervezett. A szakvezetett terepi tanulmányúton résztvevők Nagyvisnyótól Felsőtárkányig, fokozottan védett, látogatóktól elzárt területen, nemegyszer térdig érő hóban teljesítették a jó erőnlétet követelő távot. Közben hasznos információkat tudhattak meg az érintett terület föld-, állat-, növénytani, geográfiai és kultúrtörténeti érdekességeiről.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezdeményezésére a jelentkezések alapján akár négy, vagy öt csoportot is el lehetett volna indítani az I. Transzbükki átkelésen, ami Nagyvisnyótól Felsőtárkányig, vagyis észak-déli irányban szelte át a Bükk nyugati oldalát. Az útvonal nagy része fokozottan védett, látogatók elől elzárt területen ment keresztül, amit most a költési és vegetációs időszak előtt, szakvezetők irányítása mellett mutattak meg a tanulmányút résztvevőinek. Budapestről, Szolnokról, Miskolcról, illetve Egerből és környékéről érkeztek résztvevők. Az átkelés során Bartha Attila természetvédelmi őr és Baráz Csaba oktatási referens segítségével az Északi-Bükk egyik legszebb szurdokvölgyében, a Leány-völgyben, illetve a Bükk-fennsíkon és a karsztfennsík déli homlokán húzódó ún. „Kövek vonulatán” (Vörös-kő) számos természeti értéket közvetlen módon mutattak be az érdeklődőknek. Ilyen volt például Magyarország legmagasabban fekvő rombarlangja, a fokozottan védett Kőrös-barlang, de az Őserdőnél és a most még nem működő Vöröskő-forrásnál is volt egy-egy megálló. Menet közben a két frissítő állomáson, az Olasz-kapunál és a Stimecz-háznál, illetve a végén a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban bőséges harapnivalóval lehetett pótolni a 25 kilométeres távon elvesztett kalóriákat.
A tervek között szerepel, hogy évente legalább egyszer szerveznek ilyen Transzbükki átkelést. Az eseményről március 8-án egy hosszabb összeállítást láthatnak a TV Eger műsorán.