Munkáltatói fórum

Munkáltatói fórumot szervezett a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervvel, valamint az iparkamarával közösen. Az érdeklődők a bérkompenzációról, a Start bónusz kártya lehetőségeiről, munkahelyteremtő beruházásokról és a Társadalmi Megújulás Operatív Program foglalkoztatást elősegítő támogatásáról hallhattak.

Egy év alatt 2, 5%-kal csökkent a regisztrált álláskeresők száma Heves megyében, jelenleg 24 ezer munkanélkülit tartanak nyilván. Bár a munkanélküliségi ráta javuló tendenciát mutat, a hátrányos helyzetű térségekben még mindig magas az álláskeresők száma. A foglalkoztatás-bővítés elősegítésére jelenthet megoldást a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő beruházások támogatására kiírt pályázata, melyre a mikro-, kis- és középvállalkozások március 30-ig jelentkezhetnek a Munkaügyi Központokhoz . Az igényelhető támogatás összege: 1,4 millió forint alaptámogatás munkahelyenként, amely egyéb kiegészítő pályázati lehetőségekkel együtt összesen 2,5 millió forint támogatást jelent-hangzott el munkáltatóknak szervezett fórumon. Új fogalom a magyar gazdaságban az elvárt béremelés bevezetése, amely jelentős többletterheket ró a vállalkozásokra. A munkaadók jelentős részének jelenthet megoldást a bérkompenzációs pályázat.
A munkáltatóktól elvárt 5 százalékos emelésből nem a teljes összeget, hanem 2, illetve 3 százalékot vállalna át az állam. A pályázatok megjelenése február végén, március elején várható-tette hozzá Lukács Ernő. A fórumon szó esett az elvárt munkabéremelés végrehajtásának ellenőrzéséről is. Elhangzott: az elvárt béremelés elmaradásának egyetlen jogkövetkezménye egy ezt megállapító határozat. Mentesül a munkáltató, ha az emeléssel érintett munkavállalók kétharmadánál a munkabéremelést teljesítette.
Az idei foglalkoztatáspolitikai intézkedésekről és támogatási lehetőségekről tájékoztató fórumsorozat Gyöngyösön és Hevesen folytatódik.