Kamarai regisztráció

Az Országgyűlés tavaly ősszel fogadta el a gazdasági kamarákról szóló törvény azon módosítását, amely szerint a tevékenységük alapján az ipari és kereskedelmi kamarákhoz sorolható gazdálkodó szervezetek 2012. március 1-jéig kötelesek bejelentkezni a területi iparkamarák nyilvántartásába, regisztrációs díj ellenében. Ez a regisztrációs kötelezettség azonban nem vonatkozik a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző gazdálkodó szervezetekre és a mezőgazdasági termelőkre.

A cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezetek a nyilvántartásba vételt követő 5 munkanapon belül kötelesek a székhelyük szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál a kamarai nyilvántartásba való bejegyzésüket kérni, míg a törvény hatályba lépésekor már működő szervezeteknek a kamarai regisztrációra március 1-jéig van lehetőségük. Ugyanakkor nem kell kérnie a kamarai nyilvántartásba vételét a mezőgazdasági és erdőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző gazdálkodó szervezetnek. Mezőgazdasági tevékenységnek minősül a mezőgazdasági termelés, az erdőgazdasági, halászati és vadászati tevékenység, az ezekhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozó, kereskedelmi és szolgáltató, valamint a mezőgazdasági termékek piacra jutását segítő tevékenységek. A vállalkozásoknak nehéz eldönteniük, hogy melyik szervezethez – agrárkamarához, vagy kereskedelmi és iparkamarához – tartoznak és ez alapján kell-e magukat regisztrálniuk. Erre jó iránymutató lehet a cégek fő tevékenysége, illetve az, hogy ezek közvetlenül kapcsolódjanak valamilyen mezőgazdasági tevékenységhez.
Akiknek kérdésük van a kamarai regisztrációval kapcsolatban, azoknak a Heves Megyei Agrárkamara (http://www.hemak.hu) minden felvilágosítást megad a témában.