Változatlan a jogdíjrendszer

A sajtóban több helyen is megjelent, hogy jogdíjassá teszik az óvodán, iskolán kívüli nyilvános meseolvasást (például a gyermekkönyvtárakban) a népmesék és a 70 évnél régebben meghalt szerzők műveinek kivételével. Valójában a helyzet mit sem változott, a jogdíjfizetés rendszere eddig is így működött.

A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tájékoztatása szerint a szerzői jogi törvény az oktatási, nevelési célú előadások széles körét mentesíti a jogdíjfizetés alól. Az Artisjus ezen túl is törekszik arra, hogy a kicsik a legkönnyebben jussanak zenéhez, irodalomhoz, meséhez.
A magyar jogalkotó a nemzetközi és európai uniós szabályok adta keretek között a legszélesebb körben biztosít mentességet az óvodai, iskolai célú előadásoknak. Mindaddig, amíg ezek a nevelési programban, tantervben foglaltak szerint valósulnak meg, nem kell jogdíjat fizetni. Mindegy tehát, hogy az előadás az óvodában, iskolában vagy azon kívül (például könyvtárban) történik.
A nyilvános iskolás, óvodás előadások esetén a szerzőknek csak akkor kell jogdíjat fizetni, ha belépődíj van, illetve ha a külső előadónak fellépti díjat, gázsit fizetnek.