Újabb doktori iskola az EKF-en

Új doktori iskola alakult az Eszterházy Károly Főiskolán. A történelemtudomány területe mellett szeptembertől a neveléstudományban is elindul a doktorandusz képzés az intézményben. Ezzel hazánkban az EKF az egyetlen olyan főiskola, ahol immár két doktori iskola működik.

Január 27-én elfogadta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság az Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudományi Doktori Iskola indítására beadott kérelmét. Ezzel az egri főiskola egy lépéssel közelebb került régóta dédelgetett álmához, az egyetemmé váláshoz.
A doktori iskola alapításához komoly feltételek társulnak. Így például, hogy legyen az oktatók sorában legalább négy szakmailag elismert egyetemi tanár, illetve hogy az intézmény kimagasló eredményeket tudjon felmutatni a tudományos oktatásban és kutatásokban is.
A Neveléstudományi Doktori Iskolának szervezetileg a Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar ad otthont. Az új képzés az intézmény történeti hagyományaira, több évtizedes tanárképzési gyakorlatára épül. Ehhez kapcsolódóan öt fontos neveléstudományi ágat egyesítenek a doktori iskolában; így a művelődés-, és kultúrtörténet, a tanári személyiség és pályamodell, az anyanyelvi és idegen nyelvi pedagógia, a környezetpedagógia és az információs és kommunikációs technika 21. századi kihívásainak területe is helyet kap a képzésben.
Így az Eszterházy Károly Főiskola széles jelentkezési lehetőséget biztosít a bolognai típusú képzés minden szintjén: a két doktori iskola mellett alapképzésben 30, mesterképzésben 34, felsőfokú szakképzésben pedig 20 szak várja a továbbtanulni vágyókat.