Szennyvízhálózat épül a Tarna-mentén

Hamarosan megkezdődhet a káli kistérség szennyvízrendszerének kiépítése. A beruházást érintő hat településből alakult társulás és a kivitelező cég kedden írta alá a megállapodási szerződést. A szennyvízhálózat kiépítése tízezer ember hétköznapjait fogja megkönnyíteni és munkahelyeket is teremt, a kivitelezőtől ugyanis azt kérték, vegye igénybe a helyiek munkáját. Így március végén Heves megye legnagyobb, 4,2 milliárd forint összértékű beruházása indulhat el.

Évek óta tervezik Feldebrő, Aldebrő, Tófalu, Kápolna, Kál és Kompolt szennyvízrendszerének kiépítését. A településeken élők is örülnek a beruházásnak. A tervek szerint összesen 100 km hosszú vezetéket fektetnek le és korszerű szennyvíztisztító telepet is építenek.
Az érintett hat település három éve társulást alapított, a beruházásra közösen pályáztak és nyertek; a 4,2 milliárd forint összértékű projekt 85%-át így uniós forrásból biztosíthatják. Kedden a kompolti faluházban írták alá a szerződést a munkát elvégző kivitelező céggel. Balázs Zoltán Kompolt polgármestere és a társulás elnöke kiemelte, hogy a térség ivóvízbázisának megmentése miatt is létfontosságú a beruházás. Herman István a térség Fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az ország gazdasági növekedése elképzelhetetlen a vidék virágzása nélkül. A kivitelezés március második felében már elindulhat, jövő februárra pedig elkészülhet.