Még van idő a jó döntésre

Meghosszabbította a felvételi jelentkezési határidőt az Oktatásért Felelős Államtitkárság. Február 24-ig gondolkodhatnak a diákok, hogy melyik felsőoktatási intézménybe adják be felvételi kérelmüket. Idén szeptembertől állami ösztöndíjjal, állami részösztöndíjjal, illetve önköltséges formában tanulhatnak majd a hallgatók.

Február 24-én éjfélig lehet a felsőoktatási jelentkezéseket elektronikusan benyújtani, vagy papíralapon postára adni. A hitelesítő határidő szintén megváltozik: február 23-áról március 3-ára módosul. A határidők meghosszabbításának oka a január 1-jén életbe lépő új felsőoktatási törvény változásai.
Az államilag támogatott és a költségtérítéses képzési formákat az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas, valamint az önköltséges váltja föl. A kérelmezőknek állami ösztöndíjas képzésnél a jelentkezéskor az “A” finanszírozási formát kell választaniuk. Állami részösztöndíjas képzésnél a jelentkezéskor a “K” finanszírozási formát kell megjelölni, és a legjobban teljesítő jelentkezőknek ajánlják majd fel a részösztöndíjas lehetőséget. Önköltséges képzésnél a jelentkezéskor szintén a “K” finanszírozási formát kell választani. Az állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas képzésre felvételt nyerő jelentkezők a ponthatárok kihirdetése és a besorolási döntés után hallgatói szerződést kötnek az állammal. Ezzel az állam azt vállalja, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja. A hallgató pedig azt, hogy a képzési idő másfélszeresén belül megszerzi oklevelét, vagyis egy 3 éves alapképzést legfeljebb 9 félév alatt elvégez. Az oklevél megszerzése után pedig 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon dolgozik. A munkavégzés helye lehet külföldön, azonban a munkaadójának magyar joghatóság alá kell esnie. Ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magyar államnak az ösztöndíj vagy részösztöndíj kamatokkal terhelt összegét.