Járvány várható

Még a küszöb alatt van az influenzás megbetegedések száma, de várhatóan már e héten járványról lehet majd beszélni. Ezen a télen eddig mintegy 1500-ra becsülhető a háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel fordulók száma a megyében.

Az ötödik héten 515-re becsülhető az influenzás megbetegedések száma a háziorvosi jelentések alapján. A legérintettebb a fiatal korosztály, a betegek nagy többsége 24 év alatti. A háziorvosok 5 betegtől küldtek mintát vizsgálatra, ezek közül 2 esetben mutattak ki influenza B vírust. Összességében Heves megyében mérsékelt maradt az influenza aktivitás, ezer főre másfél beteg jutott.
Az ÁNTSZ utóda felhívja a figyelmet, a légúti fertőzés esélye tovább csökkenthető, ha betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kéz-higiénére, a köhögéssel, tüsszentéssel kapcsolatos etikettre.
Az influenza ellen továbbra is a védőoltás a legjobb védekezés.
Ingyenesen kaphatnak védőoltást a 3 év alatti súlyos, krónikus betegségben szenvedő, a 3 év fölötti súlyos betegség kockázatának kitett gyerekek, és a 65 év felettiek.
A védőoltás mellett a citrusfélék fogyasztását és a napi legalább néhány perces friss levegőn tartózkodást javasolják.