A nemzeti parkokat népszerűsítik

Hamarosan kihirdetik annak a pályázatnak az eredményét, amelyet a Bükki Nemzeti Park kezelésében lévő 4000 hektár terület mezőgazdasági hasznosítására írtak ki – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a csipkéskúti csikónevelő telepen, a Bükkben. A nemzeti parkba tett látogatására elkísérte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, aki azt mondta: a természetvédelemből nem vonnak ki forrást, a kormány fontosnak tartja a fenntarthatóságot. A miniszter és az államtitkár idén   végiglátogatja az ország nemzeti parkjait, hogy népszerűsítse hazánk természeti értékeit. A Bükki Nemzeti Park a  látogatássorozat második állomása volt.

Közel százötvenen pályáztak azokra a területekre, amelyeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága haszonbérbe ad, négyszeres a túljelentkezés – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Csipkéskúton. A területek egy részét korábban egy részben olasz tulajdonú cég bérelte a piaci ár töredékéért. A földbérleti szerződést júniusban a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette, majd az igazgatóság nyílt pályázatot írt ki.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a cél elsősorban a helyi családi vállalkozások, az állattartó gazdálkodások megerősítése.
A vidékfejlesztési miniszter végiglátogatja az ország nemzeti parkjait, ennek második állomása volt a Bükki Nemzeti Park. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kérdésünkre elmondta: a természetvédelemből nem vont ki forrást a kormány, hiszen természeti alapok nélkül egyetlen nemzetgazdaság sem létezhet.
A házigazdák között volt Horváth László, a miniszterelnöki megbízott, aki a  Nemzeti Lovas Stratégia megalkotásáért és koordinálásáért felel. Horváth László elmondta, hogy a stratégia egy külön fejezete foglalkozik a létesítmények fejlesztésével, ennek egyik eleme a szilvásváradi lovascentrum teljes rekonstrukciója. Erre a forrást már elkülönítették.
A rekonstrukció után Szilvásváradon hazai és nemzetközi rendezvényeket tarthatnak majd, .a Magyar Lovassport Szövetség azt vállalta, hogy 15-20 hétvégét megtölt lovas rendezvénnyel.
A vidékfejlesztési miniszter idén végiglátogatja az ország nemzeti parkjait, hogy népszerűsítse hazánk természeti értékeit. A csipkéskúti csikónevelő telep után a természetvédelmi oltalom alatt álló szomolyai kaptárköveket tekintette meg a miniszter.