„Törésvonal nélküli”, jó hangulatú frakcióülés

Jó hangulatban, egyetértésben zajlott a Fidesz-KDNP frakcióülése Egerben. A tanácskozáson a kormányfő, illetve a referáló kormánytagok 62 képviselői kérdést, felvetést válaszoltak meg. A résztvevők egyebek mellett tárgyaltak a végtörlesztés, a közmunkaprogram, a BKV kérdéséről, a közművállalatok sorsáról, a kormány, az önkormányzatok és a hitelező bankok konstruktív együttműködéséről-hangzott el a frakcióülés részleteit ismertető sajtótájékoztatón.

Határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a kormány, azt javasolva, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz – jelentette be a miniszterelnök szóvivője a Fidesz-KDNP egri frakcióülése után. Szijjártó Péter közölte: a kormány kérdéssel fordul az Alkotmánybírósághoz, azt tudakolva, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben. A szóvívő elmondta: a kabinet csak olyan megállapodásokat köt, amelyek megfelelnek a nemzeti érdeknek és a józan ész kritériumainak. Az új uniós paktum ilyen, a magyar és a közép-európai érdekeknek megfelelő szöveg jött létre.
A kereszténydemokraták frakciószóvivője, Pálffy István arról beszélt a tavalyi év hősei a magyar családok voltak, a devizahitel törlesztés összesen 1230 milliárd forintos terhet rótt a családokra. A végtörlesztésnek és az árfolyamgát bevezetésének köszönhetően idén tovább csökken a lakosságra, családokra nehezedő nyomás. Megközelítőleg 350 milliárd forint marad az embereknél, ez az összeg megjelenhet a fogyasztásban, a megtakarításokban, így például az állampapírpiacon is.
Lázár János frakcióvezető a még elfogadandó sarkalatos törvényekről szólva elmondta: ötpárti egyeztetésre tett javaslatot a Fidesz–KDNP a kampányfinanszírozási, a választási eljárási, valamint a pártok működésére vonatkozó javaslatokról. Ezeket a megbeszéléseket júniusig szeretnék lezárni, így az említett sarkalatos törvényeket ősszel fogadhatja el az Országgyűlés. Lázár János a következő két év várható nagy sikerének nevezte a közmunkaprogramot, amelynek keretében ma 210 ezren dolgoznak. Az önkormányzatok helyzetével is hosszasan foglalkoztak a kormánypárti képviselők. A sajtótájékoztatón elhangzott: a kabinet eltökélt abban, hogy áttérjen egy feladatfinanszírozási rendszerre. Az önkormányzatok adósságáról szólva közölte: a kormánynak, az önkormányzatoknak és a bankoknak közösen kell megállapodásra jutniuk. Ennek érdekében munkacsoport alakul.
Téma volt a tanácskozáson a BKV helyzete is, amellyel kapcsolatban a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja arra kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy álljon elő megoldási javaslatokkal a közlekedési vállalat helyzetének javítására.
Lázár János frakcióvezető bejelentette azt is, hogy olyan hulladékgazdálkodási törvénynek kell születnie az Országgyűlésben, amely alapján a hulladékgazdálkodásnak állami vagy közösségi tulajdonba kell lennie. Az egyházügyi törvény módosítása kapcsán megjegyezte 85 kérelmező közül húsz biztosan szerepel az elismert egyházak között.
Lázár János a következő két év legfontosabb céljának azt nevezte, hogy megtartsák a meglévő választóik bizalmát, visszaszerezzék azokét, akikét elveszítették, ezenkívül új szavazók bizalmát is elnyerjék.