SZJA-változások

A személyi jövedelemadó törvény legfontosabb változásairól, az adóbevallás kitöltésével kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatta az érdeklődőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága nyílt napján. A törvény új szabálya, hogy a 202 ezer forintos havi bruttó jövedelem alatt megszűnik a szuperbruttó, és 2012-ben már nem lesz adójóváírás sem. Az adózók idén már négyféle módon teljesíthetik kötelezettségüket.

Adónyilatkozat, egyszerűsített adóbevallás, önadózás vagy munkáltatói adómegállapítás – négyféle módon tehetünk idén adóbevallást. Újdonság, hogy söralátéten vagyis egy adónyilatkozat kitöltésével is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Az A4-es oldalnyi iraton a személyes azonosító-adatok mellett csak a jövedelmet, a 16 %-os kulccsal számolt adó összegét, illetve azt kell feltüntetni, hogy a munkáltató év közben mennyi adóelőleget utalt át az adóhatósághoz. Ezzel a bevallási formával azok élhetnek, akik egy munkáltatónál voltak állásban, tételes költségelszámolást nem készítettek, és munkaadójuk év közben – az esetleges családi adókedvezmény figyelembevételével – maradéktalanul befizette utánuk az adót. Az egyoldalas iratot használhatják azok is, akik több helyről kaptak százezer forintnál kisebb összegű jövedelmet, mégpedig úgy, hogy költséget nem mutattak ki, és családi kedvezményt nem érvényesítettek. Új elem az adórendszerben a bizonytalan adójogi helyzet fogalma, mellyel akkor élhet a magánszemély vagy cég, ha nem biztos abban, hogy jól értelmezte a jogszabályt. Január 1-től megszűnt az adóterhet nem viselő járandóság ( például a nyugdíj, a gyes, vagy az anyasági támogatás) kategóriája, az ilyen bevétel ezután adómentes lesz- hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyílt napján, amelyen a bevallásnál elkövetett hibákra is felhívták a figyelmet.
Az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallási határideje idén február 27-e, a magánszemélyeknek május 21-e.