A korrupciómentes közigazgatásért

A korrupció megelőzésének módszereivel ismerkedtek az Észak-Magyarországi régió költségvetési szerveinek képviselői. Az Állami Számvevőszék korrupciós kockázatok feltérképezésére irányuló projektje egy évvel ezelőtt indult, azzal a céllal, hogy az integritás alapú közigazgatást népszerűsítse.

Jogszabályok betartása, etikai kódexek bevezetése, tisztesség és becsületesség: ezekre van szüksége egy intézménynek ahhoz, hogy minimálisra csökkenthesse a korrupció veszélyét – hangzott el az Állami Számvevőszék integritás szemléletet népszerűsítő konferenciáján.
Az ÁSZ az Európai Unió támogatásával megvalósuló Integritás Projekt részeként 2011-ben kezdte el feltérképezni a költségvetési szférában működő intézmények korrupciós kockázatait. A múlt évi eredmények alapján megállapítható volt, hogy az önkormányzatok, a felsőoktatási intézmények és a szolgáltató intézmények korrupciós veszélyeztetettsége a legnagyobb. Az adatfelvétel tapasztalatai azt mutatják, hogy a megkérdezett intézmények fontosnak tartják a hivatali korrupció visszaszorítását, és nyitottak a korrupciós kockázatok kezelését célzó újabb módszerek bevezetésére.
A 2012-es adatfelmérési eredményeket az ÁSZ március 20-i rendezvényén hozza nyilvánosságra.