Új patikablokk

Február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is tájékoztatniuk kell a beteget, ha az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel, így látható lesz, hogy mennyit lehet spórolni. Vannak olyan gyógyszerek, ahol több ezer, de az esetek többségében mindössze pár forint az árkülönbség.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknek eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek. Február elsejétől viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik a drágább gyógyszerhez, akkor a patikusnak dokumentált módon, tehát írásos formában kell tájékoztatnia a beteget. A vásárló így külön blokkon láthatja: ha elfogadta volna az olcsóbb készítményt, azzal mennyit spórolhatott volna. A február 1-től kötelező rendelkezés célja, hogy még nagyobb teret kapjanak a generikus, vagyis lejárt szabadalmi védettségű, így jóval olcsóbb gyógyszerek, s ezáltal csökkenjen a támogatásra fordított összeg. Ez megtakarítás az államháztartásnak és a betegnek is. A gyógyszer kiváltás lehetősége azonban szakmai okokból nem mindenki számára megengedett.
Bár a generikus készítmények egyenértékűek hatóanyagban, biológiai hatásuk azonban nem feltétlenül azonos az eredetivel.
A betegek egyébként előzetesen is tájékozódhatnak. Az egyenértékűnek és helyettesíthetőnek nyilvánított készítmények a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján nyilvánosak, mindenki ellenőrizheti, hogy az ajánlott gyógyszer valóban helyettesítheti-e az eredetileg felírt gyógyszert.
A szakemberek azt javasolják mielőtt bármilyen új gyógyszer szedését elkezdenénk, beszéljük meg orvosunkkal és azt kérjük a patikában.