Kaláka Fesztivál Egerben

Egerbe költözik az idei Kaláka Fesztivál a megszokott diósgyőri helyszínről. Június 29. és július 1. között a várban, a Dobó téren és a város több pontján rendeznek koncerteket, táncházakat, kiállításokat.

A 42 éve működő Kaláka együttes 1980-ban rendezte meg először a fesztivált, amelyen autentikus népzenét, folk-jazzt, folk-rockot, bluest, countryt, világzenét játszó zenekarok lépnek fel. Annak köszönhető, hogy 32 év után először változik a helyszín, hogy újjá építik a Diósgyőri várat, a szervezők választása pedig Egerre esett. A fesztiválon eddig közel 5 ezer előadó lépett fel, a nézőszám évről évre 7-8 ezer.
Az idei fesztivál új programokkal is gazdagodik. Esténként a várban 4-4 zenekar ad koncertet, napközben pedig a Dobó téren muzsikálnak majd együttesek. A téren lesz a pénteki nyitókoncert is, akárcsak a szombat délelőtti gyerekfesztivál. A koncerteket mesterség-bemutatók, kirakodóvásár kíséri. A Templom Galériában és a Kis Zsinagógában kiállításokat rendeznek, az Agria Moziban filmet vetítenek, vasárnap pedig a Minorita templomban lesz ökumenikus istentisztelet.
A fesztivál kapcsán Habis László polgármester kiemelte, nagy büszkeség és lehetőség Egernek a fesztivál megrendezése, amelyet az igényesség és a sokszínűség jellemez. Mint mondta, a közgyűlés által megszavazott 5 millió forintos költség mellé pályázati forrásokat, támogatókat keres a város.
Rázsi Boton alpolgármester hangsúlyozta, tavasztól őszig egy összehangolt fesztivál sorozatot szervez a város, számos színes programmal.
Hogy Eger lett az új helyszín, abban szerepe volt annak is, hogy a Kalákával régóta jó viszonyt ápoló Gajdos Zenekar már eddig is a fesztivál egyik házigazdájának számított.