Macik foglalták el a várat

Idén ünnepli a vár az ostrom 460. évfordulóját, ennek apropóján több pályázatot, vetélkedőt is hirdetnek. Tavasszal az 1848/49-es szabadságharc tábornokait, majd az egri polgárság életét mutatja be a vár egy-egy kiállítása. Ma nyílt a macikiállítás, február végéig több macis programon is részt vehetnek az egri ovisok és családok.

Kiemelkedő év lesz a vármúzeum életében a 2012-es, idén ünnepeljük az ostrom 460. évfordulóját – mondta a vár programjairól tartott sajtótájékoztatón Szécsényi Orsolya közönségkapcsolati igazgatóhelyettes. Egriek, vitézek, végeknek tüköri címmel országos vetélkedőt szerveznek általános iskolák 6. osztályosainak. A döntő szeptember 21-én lesz, az első helyezett csapat egy utazást nyer Dobó István nyomában. Az általános iskolásoknak rajzpályázatot, a középiskolásoknak retorikai pályázatot hirdetnek.
Nemesné Kis Tímea, szakmai igazgatóhelyettes az éve eleji kiállításokat mutatta be. Március elejéig látható az Égi megsegítésért fogadalomból című kiállítás, március 15-ére megnyílik a Tábornokok tavasza tárlat, majd az egri polgárosodást, a polgárság életét mutatja a következő kiállítás.
A várba már megérkeztek a rákóczifalvi macigyűjtemény macijai, 270 különféle maciban lehet gyönyörködni február végéig.
Az egriek néhány napra a várnak adták kedvenceiket, azokkal műtárgyakként bánnak. A macikiállításhoz programokat is kapcsoltak: óvodásokat, két hétvégén családokat várnak.
A rákóczifalvi macik másfél éve már jártak Egerben. Idén több régi macit hoztak, köztük különleges, hosszú szőrű angol macikat. De itt vannak a megszokott történelmi macifigurák: Zrínyi Ilona, Rákóczi, Dobó, a hét vezér.