Influenzahelyzet

Megyénkben az előző héthez viszonyítva duplájára nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de még mindig a járványküszöb alatt maradt a megbetegedési arány. Heves megyében 170-re becsülhető az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők száma.

A hirtelen jött hideg kedvez az influenza-vírus terjedésének. Ezt bizonyítja az is, hogy megduplázódott az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek száma megyénkben. A legérintettebb a 15-24 évesek és a 35-59 évesek korosztálya volt. A napokban egy dél-hevesi körzetben található oktatási intézményből 30%-ot meghaladó hiányzást jelentettek. Az intézmény vezetője 3 napos tanítási szünetet rendelt el. Mint kiderült, 115-en betegedtek meg, a laboratóriumi vizsgálatok szerint az influenza B vírus miatt. A járvány ellen továbbra is a legjobb védekezés a védőoltás.
Az influenza terjedése csökkenthető, ha betartják az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kéz-higiénére, a köhögéssel, tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Aki az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon, ezzel is véd másokat a megfertőződéstől.