A rendalapítóra emlékeztek

Az Angolkisasszonyok iskolájában idén is ünnepséggel emlékeztek a rend alapítójára,Ward Máriára. A hagyományokhoz híven diákok és tanáraik szentmisével, színdarabbal, előadással tisztelegtek az alapító emléke előtt.

Ward Mária, az Angolkisasszonyok alapítója az angliai katolikus üldözések idején, 1609-ben hívta életre első közösségét a jezsuita rend alapszabályainak megfelelően. Számos európai nagyvárosban alapított iskolát, hogy a fiatal leányokat hitre nevelje. Magyarországra Pázmány Péter esztergomi érsek hívta a rendet 1627-ben. Először Pozsonyban, majd Pesten telepedtek le. Egerbe 1852-ben érkeztek Bartakovics Béla érsek meghívására. Ward Mária 1645. január 30-án fejezte be földi pályafutását, a rendalapítóról minden évben megemlékeznek halálának évfordulóján az Angolkisasszonyok iskolájában.
A program szentmisével vette kezdetét, amelyet színdarab és előadás követett. Idén a nagyrédei ministránsok a 17 éves Deme Barnabás Galambok című alkotását adták elő, amely a megtérésről, Isten irgalmasságáról szól.
A Fokolare lelkiség bemutatkozása után, Marton Sándor és Kenyeres Katalin orvos házaspár, Szegediné Takács Mária élelmiszerbiztonsági szakmérnök, Bérczessy András, a TvEger ügyvezető igazgatója, valamint Miltner Gabriella szerzetesnővér beszélt hivatása alakulásáról, életpályájáról.
Az előadásokkal a diákoknak szeretettek volna segíteni abban, hogy a mai változó és értékrendjét tekintve sok szempontból bizonytalan világban modern és keresztény emberként egyaránt megtalálják helyüket, hivatásukat.