Szabálytalan gyalogosok

Szigorúbban ellenőrzik a gyalogosokat a rendőrök, hiszen most már őket is megbüntethetik, ha szabálytalanul közlekednek. Egerben is rendszeresen előfordul, hogy nem kellő körültekintéssel lépnek le a zebrára, de az is, hogy egyáltalán nem használják a gyalogátkelőhelyet. A rendőrség szerint a gyalogos balesetek nem gyakoriak városunkban, de mindig jobb megelőzni a bajt.

A város egyik legforgalmasabb pontján a Barkóczy utcán egy óra leforgása alatt is rengeteg szabálytalan autóst és gyalogost láttunk. Ahogy azt Lázár Levente a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense is elmondta: a gyalogosok csak a kijelölt átkelőhelyen haladhatnak át az úttesten, az autósoknak pedig kellő óvatossággal kell megközelíteniük a zebrákat. Ha a gyalogos jelzi a szándékot, hogy át akar kelni az autósnak már akkor is meg kell állnia. A szabályokat elvileg mindenki ismeri, mégis sokan nem tartják be azokat. Balesetveszélyes például, ha így az autók között cikázva próbálnak átjutni egyik oldalról a másikra úgy, hogy mindössze 10-20 méterre van a kijelölt átkelőhely. De ennél is veszélyesebb, ha két busz közül kilépve rohannak át az úttesten. A rendőrség a felelőtlen közlekedők miatt rendszeres ellenőrzéseket tart a megyében a legforgalmasabb útszakaszokon. A gyalogosok bírságra is számíthatnak a szabálytalanságért. A büntetés akár 30 ezer forint is lehet.
A balesetek elkerülése érdekében a rendőrség a szabályok betartása mellett, elsősorban az óvatos és körültekintő közlekedésre hívja fel a gyalogosok és az autósok figyelmét is.