Véradó-riadó

Közel 450 kiszállásos véradást szervezett a tavalyi évben az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete. Az idei évben is már több mint 26-szor tarthatták tű alá karjukat a segíteni szándékozók Heves megyében. A sűrű véradásszervezéseket a jelentősen lecsökkent országos vérkészlet is indokolja.

Sok véradószék üresen maradt mai napon. A képeken is látszik, hogy nagyon kevesen jelentkeztek donornak a Polgármesteri Hivatalban szervezett véradáson; mindössze 11-en adtak vért.
A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt térítésmentes véradások szervezésében. Egerben is folyamatosan szerveznek kiszállásos véradásokat, különböző helyszíneken.
Magyarországon, a megfelelő vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség. Ehhez elengedhetetlen az önkéntes véradók együttműködése, segítsége. A gyakori, illetve a nagyon ritka vércsoportú vérből a szükségesnél kevesebb áll rendelkezésre, ám vérhiányról egyelőre nem beszélhetünk – mondta Katona Beáta, véradásszervező.
A vérellátó szolgálat és a vöröskereszt munkatársainak tapasztalatai szerint, a téli időszak kritikus a vérellátottság szempontjából, ilyenkor ugyanis növekszik a balesetek, ugyanakkor csökken az önkéntes véradók száma. A megfázásos megbetegedések miatt gyakran még a rendszeres véradók sem tudnak segíteni. A szakemberek elmondása szerint az állandó donorok száma a korosodás és az egészségügyi állapot miatt ingadozó és kevés a fiatal az önkéntes véradók között.
Egy véradás során 4,5 decilitert vért vesznek le, mellyel három embertársunkon segíthetünk és saját szempontunkból is hasznos, ugyanis felfrissül a vérünk, a vérvizsgálat során pedig képet kapunk egészségügyi állapotunkról.
Egerben, az Árva köz 1. szám alatt hétfőn, kedden és csütörtökön 8-tól 15 óráig, szerdán 8-tól 17 óráig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig várják a donorokat. Illetve arra kérik a lakosságot, hogy a kihelyezett véradásokat is kísérjék figyelemmel.