Merre tovább magyar vidék?

El kell dönteni, hogy a kis-, közepes- és nagyüzem integrációjára alapuló agráriumot akarunk, vagy tisztán családi alapú kis és középbirtokokra szedjük szét Magyarországot – hangsúlyozta Gőgös Zoltán. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának szocialista alelnöke megyei agrárszakemberekkel konzultált arról, hogy merre tart a magyar vidék.

A kormány hiába kampányol agrárkérdésekkel, nincsenek meg a megfelelő források a mezőgazdaság fejlesztésére – mondta dr. Sós Tamás szocialista országgyűlési képviselő. Mint mondta, Heves megye komoly gondokkal küzd, az elmúlt félévben komoly aszálykárokat szenvedett, ráadásul a kormány ellehetetleníti a vidéki embereket, másodrendű állampolgárként kezeli őket.
A hétfőn bemutatott Darányi Ignác Terv kapcsán Gőgös Zoltán kiemelte, abban nem szerepel az unió, annak ellenére, hogy a 700 milliárd forintos éves agrárköltségvetésből 626 milliárd az uniós támogatás. A mezőgazdasági bizottság alelnöke szerint a fagykárt szenvedett gyümölcstermelőket magára hagyta a kormány. Hozzátette a Darányi Ignác Terv alapjait még a szocialisták tették le.
Godó Lajos, az MSZP Agrár- és Vidékfejlesztési Tagozatának megyei elnöke úgy fogalmazott, tavaly 150 nap aszály volt, 150 százalékkal emelkedett a gázolaj ára és 150 százalékos a reményvesztés a gazdákban.