Változik a finanszírozás rendszere

Az új felsőoktatási törvények megfelelően változik a finanszírozás rendszere az egyetemeken és a főiskolákon. Az új helyzet mind az intézményeknek, mind a felvételizőknek nehézséget jelent, ugyanis drasztikusan csökkentek a központilag megállapított keretszámok.

A tavalyi 53 ezer helyett 2012-ben mindössze 30 ezer hallgató kerülhet be államilag finanszírozott helyre. A törvény módosításával megváltozott az eddigi államilag finanszírozott, illetve költségtérítéses képzési forma, helyette egy háromosztatú rendszert vezetnek be. A diákok önköltséges, részösztöndíjas és állami ösztöndíjas helyekre pályázhatnak majd a felvételin.
Részösztöndíjjal, amely juttatásokkal is jár, 15 ezren tanulhatnak tovább. Az önköltséges helyek számát szintén központilag határozzák meg, akár csak a képzés költségét.
A helyek számának csökkenésével megnőnek majd a ponthatárok, de nem tudni, melyik intézményben milyen mértékben, így a felvételizők most nehéz helyzetbe kerültek, mivel nem tudják, hogy melyik egyetemet, főiskolát válasszák.
A változás azokat is nehéz helyzetbe hozza, akik korábban már eldöntötték, hogy milyen irányban tanulnak tovább és eredményeik alapján a régi rendszerben be is jutottak volna a választott intézménybe.
A Pásztorvölgyiben 52 végzős diák áll a felvételi előtt. Akadnak köztük olyanok, akik be sem adják jelentkezésüket, inkább várnak egy évet, hogy jobb eséllyel vághassanak neki a felvételinek.