Szabálytalanságot nem találtak – a törvényt betartva dohányzik a megye

Eddig mindent rendben talált a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, a korábbi ÁNTSZ. Elkezdték ugyanis a munkahelyek, szórakozóhelyek ellenőrzését, azt nézik: betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, jó helyen vannak-e kijelölve a dohányzóhelyek, nem gyújtanak-e rá tiltott helyen a dolgozók vagy vendégek.

Január elsejétől szigorodott az 1999-es, a nemdohányzók védelméről szóló törvény. Ez néhány helyen teljesen megtiltja a dohányzást; például az egészségügyi intézményekben, iskolákban, óvodákban, közösségi közlekedési eszközökön. A munkahelyek nagy része és a szórakozóhelyek, közforgalmú intézmények a szabadban jelölhetnek ki dohányzóhelyet. Van azonban, ahol a szabadban sem lehet rágyújtani – ilyenek a buszmegállók, vasútállomások. A korábbi ÁNTSZ, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megkezdte az ellenőrzéseket. Eddig szabálytalansággal nem találkoztak.
A dohányzásra kijelölt helyeket szembetűnően meg kell jelölni, ha egy intézmény nemdohányzó, ezt is fel kell tüntetni. A türelmi idő három hónap, addig a hatóság nem büntet, csak felhívja a figyelmet a megváltozott előírásokra, a hiányosságokra. Nem csak ők, a közterület-felügyelet is ellenőrizhet, egészségvédelmi bírságot szabhat ki, sőt a közösségi közlekedési eszközökön a közlekedési vállalat is fizettethet pótdíjat azzal, aki rágyújt. Még a társasházak lépcsőházában, közös helyiségeiben is tilos rágyújtani, ha a házirend ezt másként nem szabályozza. Az önkormányzatok pedig nemdohányzóvá nyilváníthatnak közterületet is