Mennyit kell fizetni a bölcsődéért?

A szülők számára riasztó hírek jelentek meg az elmúlt évben arról, hogy 2012-től mennyibe kerülnek majd a bölcsődei térítési díjak. Egerben négy bölcsőde működik, mindegyiknek az önkormányzat a fenntartója, így a gyermekek ellátásáért fizetendő összeget is a hivatal határozza meg. Az azonban biztos, hogy a térítési díj összege egy családban nem haladhatja meg az egy főre eső nettó jövedelem 25%-át.

Fizetős bölcsődékről szóltak a hírek tavaly, miszerint az új évtől minden eddiginél többet kell majd fizetni a bölcsődei ellátásért. Egerben négy önkormányzati fenntartású bölcsőde működik, ezekben eddig is fizetniük kellett a szülőknek. 2011-ben naponta átlagosan 518 Ft-ba került az ellátás. Ez tartalmazza a kisgyermekek napi négyszeri étkeztetését és a rezsi 25%-át. A térítési díj összege idén január 1-jétől az ÁFA emelésével nyolc forinttal lett több naponta. Így egy átlagos hónapban, csakúgy mint eddig, továbbra is 10-12 ezer forintot fizetnek a szülők. Ez egyelőre nem sokkal több az eddiginél, a Bölcsődei Igazgatóság és az önkormányzat szociális irodájának vezetője is úgy véli, az egri intézményekben nem kell megfizethetetlen összegektől tartani. Azt, hogy később többe kerülhet-e a bölcsődei ellátás az önkormányzat mint fenntartó állapítja majd meg. Az továbbra is biztos, hogy a térítési díj összege egy családban nem haladhatja meg az egy főre eső nettó jövedelem 25%-át. Ez az alapítványi vagy magán kézben lévő bölcsődékben akár 50% is lehet.
Térítési díj ide vagy oda, itt az 52 férőhelyes Cecey Éva Bölcsődében is nagy igény mutatkozik a szülők részéről a bölcsődei ellátásra. Az év első három hónapjában tehát biztosan nem várható emelés. A szülőknek további jó hír, hogy az alacsony jövedelműek kedvezményt is kérhetnek a térítési díjak megállapításánál.